KAUKALOPALLO SÄÄNNÖT
Keskiviikko, 04 Toukokuu 2022 09:17

Alla otteita vapaalyönnin, tai jäähynaiheuttavista rikkeistä. Koko säääntökirjaan pääset tutustumaan TÄSTÄ

 

5.6 Vapaalyönnin aiheuttavia rikkeitä .

1) Rikkomuksesta aloituksessa tuomitaan vapaalyönti vastustajalle keskipisteestä. Kun vapaalyönti on tuomittu keskialoituksessa, saavat pelaajat ylittää keskiviivan ennen lyönnin suoritusta. 2) Jos kenttäpelaaja jäästä ilmaan hyppäämällä on vaaraksi toisille pelaajille, tuomitaan siitä vapaalyönti vastustajalle. 2) Jos pelaaja kaaduttuaan jäähän jää siihen pelaamaan pitemmäksi aikaa, tuomitaan siitä vapaalyönti vastustajalle. Kaukalopallosäännöt

3) Jos pelaaja tahallaan peittää pallon tai sulkee sen laitaa vasten, tuomitaan siitä vapaalyönti vastustajalle pallon paikasta, lähimmästä vapaalyöntipisteestä tai lähimmästä kaukalon kulmauksesta.

4) Normaalissa pelitilanteessa vastapelaajan mailan nostaminen tai painaminen, samoin kuin mailaan kopautus palloa tavoiteltaessa aiheuttaa vastajoukkueelle vapaalyönnin.

5) Vastapelaajan estämisestä normaalissa pelitilanteessa, tuomitaan vapaalyönti vastustajalle.

6) Kenttäpelaaja ei saa syöttää palloa omalle maalivahdilleen. Rikkeestä tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle lähimmästä vapaalyöntipisteestä.

7) Mikäli hyökkäävän joukkueen pelaaja on ennen palloa maalialueella, yhdessä maalivahdin kanssa, on kyseessä maalivahdin häirintä. Puolustavalle joukkueelle tuomitaan tällöin vapaalyönti maalivahdin alueelta.

8) Mikäli hyökkäävä kenttäpelaaja asettuu rintamasuunta vastustajan maalivahtia päin ja toimii häiriten, kuten heiluttaen käsiään tai mailaansa maalivahdin kasvojen edessä tarkoituksenaan häiritä maalivahtia asettumaan torjuntaa varten ja riippumatta siitä, onko hyökkäävä kenttäpelaaja maalialueella tai sen ulkopuolella, tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle

9) Jos maalia ei hyväksytä sen takia, että se on tehty väärällä varusteella tai muutoin ohjattu maaliin väärin, peliä jatketaan puolustavan joukkueen vapaalyönnillä maalivahdin alueelta.

10) Mikäli maali siirtyy paikoiltaan kenttäpelaajan tai maalivahdin toimesta kuitenkin tahattomasti, tuomitaan siitä vapaalyönti vastajoukkueelle maalilinjalta. Jos vapaalyönti tulee puolustavalle joukkueelle, voi se antaa vapaalyönnin mistä tahansa kohtaa päätyviivalta. Jos vapaalyönti tulee hyökkäävälle joukkueelle, annetaan vapaalyönti lähemmästä kaukalon kulmasta päätyviivalta tai sen takaa viivan välittömästä läheisyydestä. Vapaalyönnit voidaan antaa vasta tuomarin luvalla sen jälkeen, kun maali on asetettu paikoilleen.

11) ”Jääpallomaiset” lyönnit, joissa pelaajan maila nousee korkealle, ovat kiellettyjä. Rikkomuksesta tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle rikekohdasta tai lähimmästä vapaalyöntipisteestä.

12) Maalivahdin tahattomasta rangaistusalueen ylityksestä pallon kanssa tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle.

13) Maalivahdin pitäessä palloa hallussaan yli 5 s niin, ettei häntä häiritä tuomitaan vapaalyönti vastustajalle lähimmästä vapaalyöntipisteestä tai kaukalon kulmauksesta.

14) Maalivahti ei saa ottaa haltuunsa, ohjata tai potkaista oman joukkueen pelaajan tarkoituksellisesti hänelle pelaamaa palloa. Maalivahti ei myöskään saa siepata palloa omalta pelaajalta. Rikkeestä tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle lähimmästä vapaalyöntipisteestä.

 

6.7 Kahden minuutin joukkuerangaistuksen aiheuttavia rikkeitä

Käytös

1) Jos pelaaja kentällä tai tunnistettava pelaaja vaihtoaitiossa ollessaan osoittaa mieltään erotuomarin tuomiota tai päätöksiä vastaan tai käyttäytyy muuten sopimattomasti erotuomaria, pelaajia, johtohenkilöitä, toimitsijoita tai yleisöä kohtaan hänelle tuomitaan 2 min pieni käytösrangaistus. Mikäli kyseessä on tunnistamaton pelaaja tai pelaajat tai johtohenkilö, tuomitaan vastaavasti 2 min joukkuerangaistus.

2) Jos johtohenkilö, huoltohenkilö tai muu joukkueen vaihtoaitiossa oleva henkilö, joka ei ole kenttäpelaaja tai maalivahti, käyttäytyy sopimattomasti ottelun aikana (tauollakin) erotuomaria, pelaajia, johtohenkilöä, toimitsijoita tai yleisöä kohtaan tuomitaan siitä joukkueelle 2 min joukkuerangaistus. Rangaistuksen kärsii joku kenttäpelaajista ja joukkueen kenttäpelaajien määrää vähennetään yhdellä.

3) Jos pelaaja käyttäytyy epäurheilijamaisesti, vaikka hän olisikin jo saanut yhden 2 min rangaistuksen pelitilannerikkomuksesta, tuomitaan hänelle 2 min pieni käytösrangaistus. Mikäli sama pelaaja tai saman joukkueen toinen pelaaja käyttäytyy käytösrangaistuksen antamisen jälkeen edelleen sopimattomasti, tuomitaan sen jälkeen pelaajille aina 10 min henkilökohtaisia käytösrangaistuksia.

4) Mikäli pelaaja ollessaan vaihto- tai rangaistusaitiossa osallistuu peliin, tuomitaan hänelle 2 min rangaistus vaarallisesta pelitavasta ja kenttäpelaajien määrää vähennetään yhdellä. Johtohenkilön syyllistyessä samaan rikkeeseen tuomitaan 2 min käytösrangaistus ja kenttäpelaajien määrää vähennetään yhdellä. 

5) Jos pelaaja heittää mailansa pelin ollessa poikki eikä mailanheitosta aiheudu vaaraa kenellekään, voi erotuomari antaa siitä myös vain 2 min rangaistuksen.

Pelin viivyttäminen

6) Jos joukkue ei ole valmis aloittamaan ottelua aikataulun mukaisesti, voi erotuomari antaa heille 2 min joukkuerangaistuksen pelin viivyttämisestä.

7) Jos pelaajat tai johtohenkilöt viivyttävät tahallisesti pelitapahtumaa, voi erotuomari tuomita heille 2 min rangaistuksen pelin viivyttämisestä.

8) Toistuvista rikkeistä aloituksissa, erotuomari voi tuomita rikkoneelle pelaajalle 2 min rangaistuksen pelin viivyttämisestä.

9) Jos pelaaja lyö palloa, sulkee sen suojiinsa tai kuljettaa sitä mukanaan tuomitun vapaalyönnin jälkeen, tuomitaan siitä 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

10) Jos pelaaja tahallaan toistuvasti peittää pallon tai sulkee sen laitaa vasten, tuomitaan siitä 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

11) Jos pelaaja tai maalivahti selkeästi pelaa pallon yli reunuksen ajanpeluutarkoituksessa, tuomitaan hänelle 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

12) Erotuomarin annettua pillillä luvan vapaalyönnin suorittamiseen on puolustavan joukkueen pelaajilla 5 s aikaa siirtyä vähintään 5m päähän pallosta mailoineen. Mikäli näin ei tapahdu, tuomitaan 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

13) Jos puolustavan joukkueen pelaaja tulee sivulta tai takaa pallon eteen, kun pallo on jo suorituspaikassa ja erotuomari on pillillä antanut luvan vapaalyönnin suorittamiseen, estäen näin vapaa- tai rajalyönnin nopean antamisen tuomitaan hänelle 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

14) Jos puolustavan joukkueen pelaaja tulee vapaalyöntiringin ulkopuolelta ringin sisään selkeästi, kun pallo on oikealla paikallaan vapaalyöntipisteellä ja erotuomari on pillillä antanut luvan vapaalyönnin suorittamiseen, niin ringin sisään tulleelle pelaajalle tuomitaan 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

15) Mikäli maalivahti tarkoituksellisesti toistuvasti heittää pallon yli keskirajan, niin että se ei osu reunukseen tai joku kenttäpelaaja ei koske siihen, tuomitaan hänelle 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

16) Toistuvasta 5 s säännön rikkomisesta tuomitaan maalivahdille 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

Pelitapa

27) Jos pelaaja tarkoituksellisesti pelaa palloa kädellään, päällään tai korkealla mailalla yli hartiatason, tuomitaan tästä 2 min rangaistus.

28) Jos pelaaja aiheuttaa vaaraa pelaamalla korkealla mailalla, vaikkei hän osuisikaan palloon, voidaan siitä tuomita hänelle 2 min rangaistus korkeasta mailasta.

29) Jos pelaaja osuu korkealla mailalla vastapelaajaa kehoon tai kypärään tuomitaan hänelle 2 min rangaistus korkeasta mailasta.

30) Jos pelaaja osuu korkealla mailalla vastapelaajaa kasvoihin, kaulaan tai niskaan, mutta erotuomari tulkitsee rikkeen vähäiseksi, tuomitaan hänelle 2 min rangaistus korkeasta mailasta. Mikäli korkean mailan täysin selkeästi aiheuttaa vastustaja, ei rangaistusta silloin tuomita.

31) Jos pelaaja vahingossa osuu vastapelaajaa kasvoihin polvitason alapuolella olevalla mailalla, voidaan hänelle tuomita 2 min rangaistus huitomisesta.

32) Jos pelaaja pelaa tarkoituksellisesti itselleen vaarallisella tavalla, kuten heittäytyy jäälle niin, että vastustajan maila osuu häntä tai hän muuten altistaa itsensä tarpeettomasti vaaralle voi erotuomari tuomita tilanteesta vastajoukkueelle vapaalyönnin tai itselleen vaarallisella pelitavalla pelaavalle pelaajalle 2 min rangaistus vaarallisesta pelitavasta.

33) Jos kenttäpelaajaa heittäytyy jäälle tarkoituksellisesti pelatakseen palloa tai estääkseen vastapelaajia tuomitaan hänelle 2 min rangaistus vaarallisesta pelitavasta. Kenttäpelaajan syöksyminen jäähän, molemmille polvilleen pudottautuminen tai pallon pelaaminen ilmassa heittäytyen, tulkitaan kaikki heittäytymiseksi.

34) Nahistelusta tuomitaan 2 min rangaistus.

35) Normaalissa pelitilanteessa vastapelaajan mailan nostaminen tai painaminen, samoin kuin mailaan kopautus palloa tavoiteltaessa aiheuttaa vastajoukkueelle vapaalyönnin. Jatkuvasta sääntöjen vastaisesta pelistä on tuomittava 2 min rangaistus. Rangaistuksen syy kirjataan sen mukaan, mikä oli jatkuva sääntöjen vastainen pelitapa. Jos edellä mainitut rikkeet tekee puolustava pelaaja rangaistusalueella vastajoukkueen maalinsaantitilanteessa, tuomitaan niistä vastajoukkueelle rangaistuskuljetus.

36) Jos pelaaja tekee vaarallisia lyöntejä lähikamppailussa tai häiritsee vastapelaajaa korkealla mailalla polvitason yläpuolella, tuomitaan siitä vähintään 2 min rangaistus huitomisesta, estämisestä, koukkaamisesta tai korkeasta mailasta.

37) Jos pelaaja ahdistaa vastapelaajaa tai pelaa vaarallisella tavalla esim. luistelee päin vastapelaajaa, suorittaa jalka-, polvi- tai mailataklauksen, huitoo mailalla, estää, sitoo, koukkaa, pelaa poikittaisella mailalla, kamppaa tai pitää kiinni vastapelaajasta käsin tai mailalla tai pitää kiinni vastapelaajan mailasta, tuomitaan hänelle vähintään 2 min rangaistus rikkeen mukaan.

38) Pelitilanteessa vastustajan päälle ryntäämisestä tuomitaan 2 min rangaistus taklauksesta.

39) Mikäli hyökkäävä kenttäpelaaja asettuu rintamasuunta vastustajan maalivahtia päin ja toimii häiriten toistuvasti, kuten heiluttaen käsiään tai mailaansa maalivahdin kasvojen edessä tarkoituksenaan häiritä maalivahtia asettumaan torjuntaa varten ja riippumatta siitä, onko Kaukalopallosäännöt hyökkäävä kenttäpelaaja maalialueella tai sen ulkopuolella, tuomitaan maalivahtia toistuvasti häirinneelle pelaajalle 2 min rangaistus